Nov 29, 2011

:: Bersalin dalam ICU??? ::

.....Assalamualaikum.....

Senak betul ! macam ni rupanya rasa sakit nak bersalin.. Ya ALLAH beri aku kekuatan..terasa betul-betul kekurangan tenaga dah ni...tapi ok lagi la, sebab boleh aje dok update blog dan masok keja..hihihi...tough pregnant mommy kann~

well...saat2 mendebarkan semakin hampir....dan aku dah pun melalu saat2 mendebarkan tu apabila Malaysia digemparkan dengan berita "Wana Masuk Hospital"... kalut habis semua orang....padahal aku masuk sehari je...sebab memang dah sakit sangat....tapi tak pulak bersalin....kihkihkih

Tanggal 26 Nov 2011 - aku ni excited pelik...yela sepupu aku seblah umah nak kawen...aku yang kalot bagai...jalan sana sini bawak perut macam orang x mengandung......orang pakai inai...aku pakai jugak...semua aku nak buat....malam tu dah start sakit....sakit sikit2 je..aku tido......

orang pakai inai...aku pun nak pakai
tanggal 27 Nov 2011 - pagi2 aku dah terbau nasi goreng...sedap wei! aku bangun, mandi..pegi umah sepupu aku seblah umah ni..wah..ada makan-makan lagi....pe lagi...aku tolong apa yg patut...pastu duduk bertempek atas tikar..MAKAN!!!! ~selesai 2 pinggan... dah nak masuk tengahari...ya..dah SAKIT!!! orang ajak makan pun aku dah tak mau....SAKIT yang teramat! macam nak tercabut .......... !!!!!!! Mr.Ch tengah kemas2 rumah....aku masuk bilik, tido! yela orang sakit kan~ =P

BANGUN TIDO!!! fuh!!fuh!! dah tak tahan!! sakit!! aku call Mr.Ch...nak panggil dah takda daya! Mr.Ch tgk ada misscall dari aku, dia terus masuk bilik.....aku dah meleleh air mata...."sakit bang...nak minyak angin"....Mr.Ch kalot keluar rumah cari minyak angin..sebelum tu dia ajak aku pergi hospital...aku taknak...pastu semua orang kalot bila dapat tau aku sakit, mak mertua, maklong, sepupu, jiran2..suma suruh aku pegi hospital....

dan...

dengan berat hati!! aku pegi jugak hospital! dem! Mr.CH drive...mak mertua aku pun ikut sekali....

dalam kereta : 

Mr.CH : mak!!! ni nak pi mana ni? hantar ICU terus ka?
Mak Mertua : hang nak bawak pi ICU buat pa? dia nak bersalin..pi Dewan Bersalin laa...hang la along!!

...aku nak tergelak....tapi sakit punya pasai, aku gelak jugak sikit....

Mr.CH : ohh..bukan sakit teruk pi ICU ka?
Mak Mertua : ish hang la.........

sampai di Dewan Bersalin..macam biasa la...daftar...kena check doktor....NAHHH!!! terbuka dah 1cm...NAYA AKUUU!!!....

Doktot : Puan boleh tunggu di luar ye, nanti nurse akan bawak ke Wad
Aku : Kena masuk Wad ka? ( air mata bergenang )...saya nak balik boleh? rumah saya dekat je....
Doktot : tak boleh puan, sebab dah terbuka 1 cm....esok kalo tak terbuka jugak, puan boleh balik, sebab kalo sesetengah orang, setiap 1 jam akan terbuka 1 cm...kalo puan balik..risiko tu puan...

Aku : saya dah tak sakit ni...saya nak balik ( nada nak nanges )
Doktot : puan duduk dulu 1 hari ye...
Aku : diam..........


pastu aku keluar jumpa Mr.Ch dgn mertua aku..bagitau aku CONFIRM kena masuk wad....bencik aku!!!

Mr.CH : kena masuk wad?  syok la hang...bleh tidoq aircond!!!! 

hampeh betoi Mr.Ch......

habes waktu melawat ( tutup langsir dekat katil tu, sebab nak nanges...malu T_T )




muka sebelum sedih!! hudoh gile! 

Aku : abang...yang nak balik ( nanges )
Mr.Ch : ala....dok la sehari...esok abg mai tengok yang tau 
Aku : takmau!! yang nak balik....
Mr.Ch : laa...yang sakit kan? dok dulu na....
Aku : ........ nanges sampai sedu!!!!!
Mr.Ch : dah pkul 7.30 ni...satg kena halau...abg balik dulu na..mai nak sayang ckit !
Aku : ................ sedu lagi teruk ! T_T




so sepanjang malam aku menangis! doktor mai check aku bagitau aku nak balik..nurse mai check, aku cakap aku nak balik, sebab AKU DAH TAK SAKIT!!!

esoknya....28.11.2011

~yeah..tak sakit langsung.....tunggu masa doktor datang..

Doktor : Puan..apa macam? sakit lagi?
Aku : TAK LANGSUNG!! ( padahal sakit jugak sikit )
Doktor : ok, saya bagi balik la ye...nanti dtg balik lagi 2 minggu, kita checkup result urine dari Kepala batas ok!!
AKU : YESSS!!!!


makan petang ! sedap wei !

masa tu baru pukul 8 pagi...aku boleh discharge tengahari.....sepanjang masa nak tunggu tengahari tu aku hepi je...makan je keja aku...lagi 3 patient sebilik dengan aku, nak jalan pun tak larat...aku ni asek bangun pegi toilet..pastu makan...nasi dorang tak luak pun...nasi aku LICIN!!!!! lapaq wei!!

makan tengahari ! settle!



so harini, aku da masuk opis balik..nak apply cuti......minggu depan dah nak cuti..yeaaaaa!!!!!!!


4 comments:

burnkelana said...

kelakar.. teringat masa teman wife masa nak deliver my 1st baby.. hehehe

Cik tikah said...

tough betol akak ni. semoga selamat semuanya :)

n'ieda_faieda said...

alahai.. lawak laa akak ni..
hehe..
ape pon, smge slamat mlahirkan baby and dapat baby yg kiut miut :)

Wana De'Amor said...

@burnkelana
- tu la excited betul...

@Cik tikah
-hihihi...tenkiu

@N'ieda_faieda
-macehhh