May 18, 2011

:: Aku "REJECT" Tentera Darat::

..Assalamualaikum...

haha..gempak x tajuk entry? saja nak bagi hampa tertanya2....kikiki....

ya..memang dulu aku tak suka tentera darat ni...emm..bukan tak suka la.."not my taste " sebenarnya.... kenapa?

a) dorang ni gelap-gelap belaka ( aku nak org gebu2 je )
b ) nampak belemoih
c ) baju uniform yang kurang cantek
d ) tak smart sangat sebab botak je....

ha...sebab tu je aku memang betul2 tak berkenan tentera darat nih....

so, apa taste aku dulu?

hahaha..... TUDM dan TLDM....

sebab?

a ) smart gila....
b ) ramai yang berkulit cerah
c ) rambut smart
d ) uniform smart

tapi itu semua dulu...

lepas aku kecewa gile dgn sorang mamat TUDM ni....aku quit dari meminati golongan ini.... semua not my taste...tapi.....

ALLAH itu Maha Kaya... ALLAH itu Maha Adil.... ALLAH itu Maha Besar...

AHIRNYA Jodoh aku adalah seorang Tentera Darat...

permulaan perkenalan dgn suami aku....aku tak tau pun dia tu tentera darat...tapi i really2 like him....yela..aku suka dia sebab aku rasa dia tu cute....hahaha....2 bulan kami kenal melalui Fb dan Msg.... x pernah jumpa pun...akhirnya aku tau dia tentera darat...aku mula slow... eee TAKMAU!!! not my taste okay...so aku anggap dia hanyalah seorang abang....jadi aku panggil dia dengan panggilan ALONG........selalu juga dia tanya

" wana....along ada buat salah ka? kenapa wana diamm ja"......

dan aku menjawab

" sory la along...wana takda kredit nak reply msg "...

itu ja alasan aku...alasan untuk melarikan diri dari dia

TANGGAL 15 FEBUARI 2010

aku dapat 1 msg daripada Wandy ( adik suami aku ) yang mengatakan bahawa abah dorang dah takda....

aku rasa sayu....kesian....sedih bila aku memikirkan Along..kesian dia...dah la dia di Sarawak... lalu aku terus hantar SMS...

" along...takziah ye..along kat mana ni?"

dia reply

" thanx wana...along kat airport..entahla wana..along sedih...baru ja 2 hari lepas abah call nak cakap dgn along"

aku terdiam....air mata aku meleleh...kesiannya along....dan aku terlena dalam kesedihan

pagi itu

Aku : along sabar banyak2 ye...along balik dengan apa satgi?"
Dia :along balik dengan keta Wandy..Wandy tinggai keta, along drive sorang...along sedih la wana
Aku : sabaq banyak2...bawak keta hati2....
Dia : thanx wana

hati aku tak tenteram..rasa bersalah yang mendalam sebab aku tak pedulikan dia sedangkan dia hanya nak berkawan....jadi untuk tebus balik kesalahan, aku sentiasa bagi semangat untuk dia....kali ni bukan sahaja rasa simpati, aku sendiri tak sedar yang ada sedikit kasih dalam sudut hatiku..mungkin sebab aku dah anggap dia macam abang aku....

petang itu

Dia : wana...along dah sampai SP...along singgah rumah sat..mandi2...satg baru along balik kampung....along sedih sebab tak dan nak tengok abah..
Aku : along..dah la...yang dah pi tu kita redha ja....kita sama2 doa untuk arwah na...
Dia : tima kasih wana...kalo takda wana, along tak tau la along jadi camna
Aku : wana kan adik along...apa2 along bleh cari wana...hati2 balik kampung satg...sabaq banyak2 tau...wana owaiz ada untuk along
Dia : ok wana..thanx..nanti along msg wana...

lepas peristiwa aku caring gile kat dia...aku jadi semakin rapat dengan dia...tapi aku skip jugak contact dia sebab dia tentera darat...aku takut aku jatuh cinta lagi...aku takut hati aku terpaut lagi kepada golongan tentera sedangkan aku dah janji pada diri aku...aku takkan jatuh cinta lagi dengan tentera...aku serik.....tapi perasaan itu tak dapat dibendung =(

satu hari...

Dia : wana.....
Aku : ( tengok mesej dia...lama aku merenung....akhirnya aku balas "yupp" )
Dia : wana diam ja la ni...marah along ka?

mana mungkin aku marahkan dia....aku cuba untuk lari...tapi makin kuat aku lari..makin dekat dia datang...

Aku : dak la...sebenaqnya wana saja nak suprisekan along...petang ni wana nak pi buat facial dekat re'skin dekat2 VillageMall...wana ingat dah sampai baru wana nak bagitau along...hehe..

aku sekadar nak sedapkan hati dia..suprise? tak pernah terlintas dlm fikiran aku..tapi itu jawapan paling selamat

Dia : elok la tu...nak jumpa dak? sampai nanti bagitau along..along pi cari...
Aku : ok lah...

petang itu

Dia : wana kat mana?
Aku : OTW
Dia : ok..sampai bagitau along...
Aku : wana buat facial dulu..pastu baru kita jumpa..wana dengan Aya
Dia : ok..apa2 wana mesej ok..take care
Aku : K

sampainya aku di Res'skin..aku lupa henfon..exited nak buat facial free..haha....dari petang sampai la lepas maghrib, henfon aku tinggal dalam locker..bila dah habis facial aku pun tak tau kenapa aku kalut cari henfon...banyaknya missed call....dan ada satu mesej berbunyi

"wana, along ada dekat sini dah tadi, wana lambat sangat, along balik dulu la, satg wana habes call along k, umah along dekat ja"

lalu aku exited reply

" along...wana siap dah...nak jumpa?"

dia balas

" tunggu sat"

aku berjalan ke hulu ke hilir depan re'skin...tak tentu arah...gelisah..malu, yeah..muka aku mmg gebu sebab baru buat facial..tapi no makeup! camna la penerimaan dia....seluruh badan aku menggeletar....dan

Dia : wana kat mana?
Aku : depan re'skin ni...
Dia : along nampak...segannya
Aku : mai la...

dan dari saat itu pertama kali aku melihatnya..."cute"....dia berdiri betul2 depan aku...." apsal aku rasa aku tinggi? " erk...aku memang berdiri atas tempat tinggi.....hihi...aku tak tau kenapa aku sangat tertarik dengan dia...senyum panjang aku..dia ajak aku ke Restoran Satay Kajang sebelah tu....aku akur...tiba2 aku nampak ada 2 budak ikut dia...alamak...adik dia kot..malunya aku...sorang laki..sorang perempuan...cute

kami berbual..aku pun dah tak ingat apa yang kami bualkan...tapi aku lebih banyak sembang dengan adik dia...aku malu sebenarnya, sebab aku ni gemok! so dah sifat aku suka melayan budak, lagi best aku layan budak2 tu..dalam hati YA ALLAH!! malu! ketaq! segan! campoq suma...ada jugak perkara yang aku bualkan dengan dia...dan satu perkara yang paling buatkan aku sangatttttt tertarik dekat dia ialah sifat dia...cara dia..gaya dia melayan adik2 dia...sangat gentleman oke...caring gilo...dia tak lembut, tapi....entah..aku x tau nak describe camna...and i think....aku dah mula sukaaaa dia sgt2....kami jumpa tak lama..pastu balik..aku x makan pun..DIET konon!

malam itu

Dia : wana sampai x lagi? risau plak wana x msg apa2
Aku : sampai dah...wana pening la...
Dia : tu la..takmau mkn..
Aku : takpa...wana nak rehat na...nite along
Dia : ok...take care...gud nite..muah

erk! dia ni mmg bikin aku pingsan...dah la aku mula suka kat dia....sejak hari tu hubungan kami makin rapat dan rapat dan rapat...aku tak pernah miss msg dgn dia...selalu jugak dia tersasul2 bahasakan diri dia abang dan tanya aku bila aku nak panggi dia dengan panggilan "abg"...aku juai mahai gila! hahaha....

dan satu hari ( Mac 2010 )

Dia : wana, Ahad ni along nak balik Sarawak dah...along nak jumpa wana harini ni boleh?
Aku : wana ada aerobik la harini....esok boleh?
Dia : emmm...esok dan Jumaat along nak bawak mak pi pasar malam...takpala...takda rezeki nak jumpa wana
Aku : nanti2 along balik kita jumpa k....
Dia : emm..

lepas tu hati aku tak tenteram...aku pun rasa nak jumpa dia, tapi aku kesuntukan masa....Sabtu ni aku akan gerak ke Terengganu untuk hadiri Bengkel Jurulatih...hati aku melonjak2 nak jumpa dia...

Aku : along...sedih pulak x dpt jumpa along..lusa wana nak pi Terengganu pagi2..kalau pagi tu sempat jumpa sat pun jadi la kan?
Dia : Along pi kat pejabat wana pagi tu buleh?
Aku : emm..susahkan along ja...pkul 10 pagi wana dah nak gerak
Dia : takpala...takda rezeki kita wana...along tak kisah kalau wana nak along pi jumpa wana
Aku : Wana takmau susahkan along =(

tiba hari itu...( 6 Mac 2010 )

Aku : Along...i will miss u....wana nak gerak dah ni....
Dia : i will miss u too...jaga diri baik2 tw
Aku : along pun tau....jgn nakal2...jgn lupa msg wana
Dia : along tak lupa..muah

sepanjang perjalan kami bermesej...dia caring sangat dekat aku..sepanjang perjalanan ke Terengganu jugak la aku muntah tak henti..dia tak habis2 sabarkan aku...dan aku dah tak mampu lagi berselindung...aku dah jatuh cinta...jatuh cinta kepada golongan yang aku betul2 tak nak....dan setelah sampai di Terengganu...

Aku : along..wana dah sampai
Dia : lega dengar....wana dah ok ka?
Aku : pening la along
Dia : takpa..wana rehat la...nanti msg abg...ops...
Aku : hihii...apa2 nanti wana msg abg ye... =)

hahahaha...dan lepas dari mesej tu la kami dah tak jadi abang dan adik...aku pun tak tau kenapa aku cepat sangat terima dia...kami tak declare apa2...tapi sendiri paham la...tanggal 6 Mac 2010 kami ishtiharkan sebagai permulaan kisah hidup dan percintaan kami....dan akhirnya tanggal 5 Mac 2011 kami diijabkabulkan sebagai pasangan suami isteri yang sah...genap setahun hubungan kami.....mungkin dah ditakdirkan dia jodoh aku..dan aku jodoh dia....lawak sangat bila ingat cerita yang kononya aku ni reject Tentera Darat...amek kau!! laki aku Tentera Darat....yang kononnya hitam legam..belemoih...yang tu la aku dok gila bayang sekarang ni....hahaha....

dan untuk pengetahuan korang la...suami aku ni dulu suka sangat ejek perempuan gemok....ada sepupu dia yang saiznya lebih kurang aku...digelarnya ikan paus..hippo...debab....dan akhirnya jodoh dia dengan perempuan gemok macam aku......

tu la orang kata...yang kita tak nak tu la akan jadi jodoh kita....setelah dia dapat tukar ke Kedah..dia mulakan langkah..terus merisik...meminang dan akhirnya....berkahwin.....wallahualam..semuanya kuasa ALLAH....

moral : jangan kutuk orang....doakan la kebahagiaan kami dunia akhirat..aminnnn~


11 comments:

fizah ahmad said...

hahaha schweeet sgt. lawak pn ada gk. smoga penikahan kalian diberkati ameeennn <3

saya YANA said...

haha.... Yana suka la kisah ni... hehe.. asik senyum je.. hehe... tulah.. biasanya apa yg kita nk tak semestinya kita dpt.. dan sebaliknya... hehe..

Yana tak suka juga kat askar dan polis ni.. haha... OPS...

sObA said...

cerita yg menarik:)

Wana De'Amor said...

@Fizah ahmad
~saya mmg sweet..hahaha

@yana
~tu la..dulu saya tak suka...sekarang haruslah suka..hihih =)

wana_abdul said...

wahhhhh....swettttnyeee k.wana........semoga bhgia hnnga ke ahir hayat.....wna pown kurng suke ngn tntra ni tp diowng smart....hahhaah

nana said...

hehehehe.....sweetner citerr....hehee...betul2...org yg kiter benci..kiter x suker...yg tu la yg caring kiter kn...hehehe..=)

happy marriage forever....=)

Wana De'Amor said...

@wana_abdul
~hahaha....k.wna paling suka kalo husband pakai uniform no.3..kalo loreng kureng smart..haha...

@nana
~tu ah....nasib2...pray for us yah =)

dinira said...

sangat sweet lar kak wana...betul apa org slalu kata kta jgn tlalu mbenci orang sbb org yg kta benci,x suka lar yg akan jadi jodoh kta.....semoga bbahagia n dapat baby yg comel2 jgk mcm mak ayah dia...:):).

witchunter said...

sungguh menarik kisah anda...kadang takut gak nak jatuh hukum tak suka orang ni atau orang tu...last jadi macam kisah ni..apa pun harap berkekalan selamanya

Wana De'Amor said...

@dinira
~tu la..hahaa..jgn benci2

@Witchunter
~tu la..jangan mudah mengutuk atau judge orang yang kita kenal atau tak tau life dorang..hasilnya..mcm kami..tapi alhamdulillah..bahagia =)

YanaMIB said...

eh xsedar kita bc smpi abes..haha..nice story lah dear..congratz on ur wedding..smoga kekal hingga ke syurga =)