Apr 15, 2011

:: Sayur Pucuk Masak Lemak ::


Hye..hye..hye.... update lagi selepas seminit update entry sebelum ni...hehehe..kali ni entry request juga dari Pn.Miza Sasaki.... resipi kali ini adalah... Masak Lemak Sayur Pucuk



Bahan-Bahan



Sayur Pucuk ( beli je kat market ) - terus rendam dalam air ye...



Santan ( RM 1 cukup la )



Bawang Merah..Bawang Besar..Bawang Putih





Cara -Cara



Bawang besar, bawang merah dan bawang putih dihiris halus



Masukkan santan dalam periuk dan masak ( kacau perlahan2 ).... setelah itu masukkan bawang2 yang dihiris halus tadi....kacau selalu supaya takda taik minyak...masukkan garam secukup rasa...kacau lagi...sampai santan mendidih @ menggelegak masukkan sayur pucuk yang direndam tadi...masak dan kacau lagi...kalau pekat sangat masukkan sedikit air...tunggu sampai masak...siapppppp~ hasilnyaaaa



tadaaaaaaaaaaaaaaaaa






dahhh siap..senang kan? selamat mencobaaaaa~actually ni masakan pertama aku yang menggunakan santan...hehehe



1 comment:

saya YANA said...

hmm... Yana rasa bukan pucuk kan... namanya Fucuk... hehe..