Jan 12, 2012

::Cerita Basi ! Bersalin Itu Sakit Rupanya::

...Assalamualaikum...

Alhamdulillah...Syukur Ya ALLAH...

7 Disember 2011
7.00 pagi
"Sakitnya perut..macam nak terb****....tapi tak ***** pun....aduhh kenapa ni....."...sambung tido la...sambil aku menunggu kepulangan suami tersayang....sakit ! tahan !

8.00 pagi...
"BroooM".... Mr.CH dah sampai..


"abg....yang sakit la...."

"hah ! nak bersalin dah kot ! sakit camna? mcm haritu?"

 "tak..ni lagi sakit..dari pukul 7 tadi lagi...."

" jom pi hospital nak?"

"takmau ! bleh tahan lagi ni..."

 "ya ka ni...abg beli sarapan dulu nak? yang nak makan apa?"

"apa2 ja ( sambil tahan sakit )"

Mr.Ch keluar...beli sarapan..bawa balik nasi lemak ayam kegemaran aku...jelas kesakitan di muka aku..beliau cari kerusi utk aku duduk ( rumah aku xda kusyen lagi )....bukakan bungkusan nasi...

tapi ...

sakit!!! xboleh makan...makan sikit je...aku dah tak tahan....

10.30 pagi

"jom pi hospital la yang....lain macam ni.."


"yela"

11.00 pagi
Aku di masukkan ke bilik rawatan...doktor mengesahkan aku dah terbuka 3 cm...so masuk wad dulu....tiba di wad..katil penuh!!! duduk di kerusi..SAKITNYA!!...doktor check lagi skali....terbuka 4 cm....terus aku diturunkan ke Labour Room!! 

12.00 tghri...

semakin sakit ! doktor pecahkan ketuban ! nurse suruh aku sedut satu gas tu ! lali ! sakit lagi ! lali dan sakit !

dan aku tak ingt apa2!..yang aku ingat hanyalah ~ SAKIT

DAN selepas itu....YA ALLAH SAKITNYAAAA!!!

" ok puan...PUSH!!! PUSH!!! lagi....ANGKAT KEPALA! ok GOOD puan !! GOOD !! lagi...teran lagi puan!! kuat lagi!!! "

YA ALLAH!!!!! sakitnyaa...sambil menangis...dan aku separuh sedar...

" ok !! emergency ceaser ! jantung baby lemah !! cepat !!!"

i cant stand anymore! sakit ya amat ! tak boleh keluar !..masa tu yang aku ingat aku diminta sign satu borang...dicucuk sana sini...dalam keadaan lali....

" ok bawak ke bilik bedah...panggil suami dia "

aku nampak dia ! JELAS !

 "abangg!! sakitt !! sakit sangat !! "

" sabar yg...jangan macam ni...abg tau sakit...sabar na... "
( sambil terkejar2 tolak stretcher ke bilik pembedahan )

di bilik pembedahan

dicucuk ! separuh sedar...hilang rasa sakit...hilang semua !

"puann...puan...kami dah nak keluarkan baby ye "

aku angguk lemah....

terdengar tangisan bayi..alhamdulillah...sebaknya rasa...syukur YA ALLAH..air mata menitis

"puan..dengar tak suara baby??"

aku mengangguk lemah lagi~

" baby boy ".... 

tiba-tiba !! SESAK NAFAS~

x sedar....

bila sedar..dah keluar dari bilik pembedahan..sejuk sgt !

SYUKUR YA ALLAH...sesungguhnya melahirkan itu amat menyakitkan...

terima kasih yang tak terhingga kepada insan2 yang menjaga saya...mak..ayah...mak mertua..adik2...adik ipar...dan terutamanya Suami tersayang....terima kasih yang tak terhingga....

5 comments:

THE LEKAT LEKIT STORY said...

teringat masa nk bersalin.. pukul 7 pg jugak terbangun. lepas tu nk kebilik air.. rasa mcm ada air keluar. byk x byk sikit x skit. rilex lg sbb x sakit. call kwn kt sabah tnya dia.. dia yg suruh siap2 pegi hosp katanya tanda2 nk bersalin. rilex lagi.. igt nk basuh baju dulu. pun camtu mandi dulu. lepas mandi & siap2 br rasa sakit. kejut hubby dlm 7.30 lebih skit kot ckp sakit. pkl 8 lebih skit kot smpai hosp. memang time tu dh sakit sgt. pkl 9 masuk albour room.. x smpai 15 minit try push Dr kata jantung baby lemah kena vakum. Dr sempat Vakum sikit kot.. lepas tu pandai lak dia keluar sendiri. 9.38am maka lahirlah lala@shahila. memang senang sgt mengandung & lahirkan shahila. Alhamdulillah sakit x lama.. bersalin pn x susah sgt

Wana De'Amor said...

huhuh..Adam mIkhail besar..3.71...dahtu lali..cmna la nk push..waaaa..nk bsalin normal!

NURULHANIF said...

mmm teringat ms bersalin hr tu.. besar gak 3.71,.. anak sy 3.38.. sy bersalin normal tp tanpa suami di sisi cz dia baru on da way.. :)

pinoc said...

ololo, takutnye.. tp sweet btol la. suke tgk pasangan suami isteri yg sweet mcm ni.. (^^,)

pinoc said...

ololo, takutnye.. tp sweet btol la. suke tgk pasangan suami isteri yg sweet mcm ni.. (^^,)